שירות נוטריוני מקצועי, אמין ומהיר

הסכם ממון

הסכם ממון לפני נישואין נוטריון

החוק קובע, שבמקרה של גירושין כל אחד מבני הזוג יקבל מחצית מהרכוש שנצבר על ידי בני הזוג במהלך חייהם המשותפים. זאת, למרות שיתכן ואחד מהשניים הביא יותר או אפילו את כל הרכוש. בעקבות זאת, מתעוררות לעתים קרובות מחלוקות בין בני זוג באשר לרכוש.

מהו הסכם ממון

הסכם ממון הינו חוזה שנערך בכתב בין שני בני הזוג באשר לחלוקת רכוש, המשאבים ונושאים נוספים הקשורים למקרה של פרידה. מטרת הסכם הממון היא להסדיר מראש את כל הקשור לענייני רכוש וזאת, בכדי למנוע מחלוקות עתידיות בין בני הזוג. כמו כן, הסכם הממון נועד להגן על שני בני הזוג מקיפוח במצב של פרידה.

לפני שניגשים לעריכת הסכם ממון, חשוב להבין כמה היבטים המשפיעים על התוקף וההכרה שהסכם כזה מקבל ואשר הופכים להיות משמעותיים ביותר במידה ומחליטים להיפרד ולממש אותו.

מצבים בהם עולה הרצון בהסכם ממון

ישנם מספר מצבים נפוצים שבהם בוחרים בני זוג לערוך הסכם ממון:

  • הסכם ממון לבני זוג שאינם נשואים – כיום, בני זוג שחיים תחת קורת גג אחת מוגדרים מבחינה חוקית כ"ידועים בציבור" ומבחינה ממונית, נחשבים בעיני בית המשפט כזוג נשוי. הסכם ממון בין בני זוג שחיים יחדיו עשוי למנוע בעיות רבות במקרה של פרידה.
  • הסכם ממון לפני החתונה – זהו ההסכם הנפוץ ביותר. זוגות רבים מחליטים לערוך הסכם ממון בטרם התחילו את חייהם המשותפים יחדיו כבעל ואישה וזאת, בכדי שיוכלו לקבוע מראש את חלוקת הרכוש המשותף במידה וייפרדו. הסכמי ממון לפני הנישואין נערכים בדרך כלל, אך לא רק, כאשר לאחד מבני הזוג יש הון רב יותר מאשר לשני.
  • הסכם ממון אחרי החתונה, במהלך נישואין – רבים לא יודעים זאת, אך הסכם ממון ניתן לעשות גם לאחר החתונה וכך, למנוע בעיות עתידיות במידה ויוחלט על פרידה.

הפיכת הסכם ממון לתקף משפטית

הסכם ממון בעל תוקף משפטי נושא עמו מספר יתרונות משמעותיים. כך, הסכם ממון מוסמך הוא בעל תוקף משפטי מחייב המקנה ודאות משפטית לצדדים ומגן עליהם מפני תביעות עתידיות. כמו כן הסכם ממון מוסמך יכול למנוע סכסוכים עתידיים בין בני הזוג, הן בעת גירושין והן בעת פטירה.

בכדי לקבל הסכם ממון בעל תוקף משפטי הוא צריך להיערך בכתב ולשאת את חתימת שני הצדדים, ובנוסף את אישורו של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני,  שבלעדיו, ההסכם לא תקף. כמו כן, בכדי להפוך הסכם מממון לתקף מקובל  לערכו על ידי עורך דין מנוסה בדיני משפחה. עורך הדין יבטיח שההסכם יהיה תקף מבחינה משפטית ויענה על צרכיהם הייחודיים של בני הזוג.

ניתן להגיש בקשה לבית המשפט לאישור הסכם ממון. בית המשפט יבחן את ההסכם ויוודא שהוא אינו פוגע בזכויותיהם של צדדים שלישיים, כגון ילדים קטינים. בנוסף ניתן לעשות אישור הסכם ממון בפני נוטריון, צעד שנכון לבצעו נכון רק במקרים מסוימים, בהם אף יש לו כמה יתרונות על פני שאר האלטרנטיבות.

אם כך, מתי עדיף לבצע אישור הסכם ממון אצל נוטריון, והאם אישור הסכם ממון על ידי נוטריון זוכה למעמד זהה מבחינה משפטית להסכם שאושר על ידי בית משפט? על כך יוסבר להלן.

מתי תקף הסכם ממון עם אישור נוטריון

הסכם ממון נוטריון הנושא את חתימתו הוא בעל תוקף רק כאשר מדובר על אישור הסכם ממון לפני נישואין. הסכם שנערך לאחר הנישואין, יכול לקבל תוקף רק על-ידי בית המשפט או על ידי בית הדין הרבני. כמו כן, בכל הנוגע למקרה של אישור הסכם ממון ידועים בציבור נוטריון, ההתייחסות היא כמו אל הסכם ממון לפני נישואין. למעשה אישור נוטריוני להסכם ממון בין בני זוג שאינם נשואים אינו גורע מדרגת קבילותו המשפטית.

אישור הסכם ממון לפני נישואין

מדוע אישור הסכם ממון על ידי נוטריון עדיף בהשוואה לחלופות האחרות?

חשוב מאוד ומומלץ לערוך הסכם ממון בליווי איש מקצוע שהוא עו"ד ונוטריון, על מנת שיטפל בהיבט של עריכת המסמך בנוסח המשפטי בנכון והמדויק, ולבסוף, יאשר אותו. מלבד אישור הסכם ממון נוטריון גם יוכל לספק ייעוץ, הסברים והבהרות לאורך כל התהליך עוד לפני שבני הזוג חותמים על ההסכם, ולבנות הסכם שישקף בדיוק את ההסכמות שהושגו ביניהם.

 כמו כן, בבחירה בין הסכם ממון נוטריון או בית משפט, פנייה משותפת של בני הזוג לנוטריון עדיפה על פניה לבית המשפט או לבית הדין הרבני מסיבות רבות, העיקריות שבהן הינן:

  • הנוטריון מספק יעוץ מלא אודות תוכנו של הסכם ההמון והשלכותיו ואף עורך ומכין אותו. זאת, בניגוד לבית המשפט או בית הדין הרבני, שעוסקים אך ורק באישור הסכם הממון או בדחייתו ואינם מעורבים בתהליך ההכנה שלו.
  • נוטריון מאפשר לבני הזוג פרק זמן סביר בכדי לשקול את החלטותיהם. עריכת ההסכם, ניסוחו וכל עדכון או שינוי שמוכנסים בו, מבוצעים ללא כל מגבלת זמן ובצורה נינוחה. אצלנו במשרד עורכי דין ונוטריון רוני הראלי, רוב התהליך של הסכם ממון נעשה בטלפון ובאימייל ורק כאשר הטיוטה הסופית של ההסכם כבר מגובשת, נקבעת פגישה במשרד הנוטריון או בביתם של בני הזוג, שבה הנוטריון שוב עובר על כל ההסכם יחד עם שני בני הזוג, מוודא את שביעות הרצון של שני הצדדים ומכין את האישור הנוטריוני של ההסכם. מאידך, כאשר בני הזוג מופיעים בפני השופט או הרב, הדבר נעשה לאחר שכבר הגיעו להחלטה, ובני הזוג לא יכולים לשקול את החלטותיהם ולהגיע שוב לבית המשפט.
  • נוטריון בדרך כלל מציע גם חלופות לניסוחים שונים בהסכם הממון, כך שיהיו מקובלים ומתאימים לבני הזוג, בהתאם לנסיבות האישיות שלהם, להעדפותיהם, ולמצבם הכלכלי. בית המשפט לא ערוך לכך ועוסק אך ורק בתוצר הסופי.
  • הנוטריון יכול לתאם ולקבוע פגישות אישיות עם בני הזוג במהירות רבה ובהתראה קצרה בטרם הנישואין (לעיתים, מהיום למחר), דבר שכמובן לא ניתן לביצוע מול בית המשפט או בית הדין הרבני. מסגרת הזמנים היא היבט חשוב של הנושא, בעיקר עבור מי שחשוב לו לסיים את התהליך לפני הנישואין. ישנם לא מעט מקרים, בהם ההמתנה למועד פנוי בבית המשפט נמשכת חודשים – אז, לא מספיקים לאשר את ההסכם לפני החתונה.

ביטול הסכם ממון – נוטריון

הסכם ממון שעבר תהליך אישור אצל נוטריון, בית משפט, או בית דין רבני זוכה למעמד משפטי של פסק דין. זאת, להבדיל מהסכם שנחתם על ידי שני בני הזוג (גם אם נערך על ידי עורך דין), אך לא אושר על ידי אחד מן הגורמים הנ"ל. לכן, הסכם ממון מאושר, הוא בעל תוקף חזק יותר וקשה יותר לבטלו. עדיין, יש מקרים בהם ניתן לעשות זאת, אך מדובר על תהליך משפטי מורכב ורגיש ומומלץ ביותר להיעזר בשירותיו של עו"ד ונוטריון.

החלטתם לערוך ולאשר הסכם ממון? אנו במשרד עורכי הדין והנוטריון רוני הראלי, מתמחים במתן שירותים משפטיים ונוטריוניים כבר שנים רבות ומנוסים בעריכת הסכמי ממון. אם חשוב לכם לקבל שירות מקצועי, קשוב וסבלני מנוטריון מיומן ומנוסה, אנו מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר ונשמח לעמוד לשירותכם. תוכלו ליצור קשר:

בטלפון: 03-6935290  |  בדוא"ל: roni@ronilaw.co.il  |  בפקס: 076-510-3698

או, להשאיר את פרטיכם כאן ונחזור אליכם בהקדם

לקבלת הצעת מחיר משתלמת
השאר פרטים

דילוג לתוכן