דברים שחשוב לדעת על איחוד חובות איחוד חובות הוא הליך נפוץ בלשכות ההוצאה לפועל, במסגרתו מאוחדים כלל החובות המטופלים בלשכות השונות אל תוך תיק אחד, אשר מתנהל מעתה והלאה בלשכה שבה התנהלו עד כה מרבית התיקים. לפני שפונים אל רשם ההוצאה לפועל בבקשה לאיחוד חובות כדאי לדעת כמה עובדות חשובות על המהלך ולשקול את כדאיותו.
אחרי הגשת הבקשה לאחר הגשת בקשה לאיחוד חובות ייתכן שהרשם יורה על עיקול נכסים של מגיש הבקשה, בין אם מהחלטתו של הרשם או עקב פניות של נושים. כמו כן, יוצא צו עיכוב יציאה מהארץ וזה ייכנס לתוקף אלא אם כן הוגשה בקשה לביטול הצו או למניעת הוצאתו מכל וככל, אז יבחן הרשם את הנושא וייתן את החלטתו. עוד יש לדעת כי כל עוד הבקשה לאיחוד תיקים לא אושרה ממשיכים להתקיים ללא השהיות הליכים בהוצאה לפועל כנגד החייב, אלא אם כן החליט הרשם להשהות את ההליכים – אך הדבר אפשרי לתקופה של חודשיים בלבד וגם זאת בתנאי שניתנו ערובות לכך.
מתן צו איחוד רשם ההוצאה לפועל יוציא את צו האיחוד רק אחרי שבדק את היכולות הכלכליות של החייב, שאין בבקשה פגמים מהותיים, שהיא עומדת בתקנות, שהיא ניתנת בתום לב, ושאין טענות מוצדקות המונעות את מתן הצו מטעם גורמים בעלי עניין – כלומר הנושים בתיקים השונים. מבחינת היכולת הכלכלית, תתבצע חקירת יכולות אשר מטרה לוודא כי החייב יוכל לפרוע את חובותיו לפי זמנים שונים, כגון פרק זמן של ארבע שנים לחוב כללי העומד על מעל למאה אלף שקלים, שלוש שנים לחוב שבין עשרים למאה אלף שקלים, ושנתיים לחובות פחותים מכך. יחד עם זאת, במידה שהנושים הסכימו לכך, ניתן גם לתת את הצו בפרקי זמן ארוכים יותר. יש לציין כי הרשם עשוי להתנות את איחוד החובות בהעמדת ערבות כלשהי, בין אם מטעם החייב או צד שלישי. בהנחה שכל אלו התקיימו, יש סבירות טובה שיופסקו או יושהו כל ההליכים בתיקים השונים שנכנסו אל תוך האיחוד, אך הדבר אינו הכרחי. בכל מקרה, לא ניתן לאחד תיקים של ההוצאה לפועל הקשורים למזונות, למשכנתאות ולצווים אחרים שאינם כספיים.
האם כדאי לבצע איחוד חובות? בדרך כלל, התשובה לשאלה זו היא חיובית עקב ההקלה שמתקבלת משהיית או הפסקת מספר הליכים המתבצעים במקביל בתיקים השונים. יחד עם זאת, יש להיות ערים למגבלות, לתנאים, לתקנות ולחסרונות מסוימים שיכולים להיות לעיתים לאיחוד חובות. על כן, מומלץ להתייעץ תחילה עם עורך דין הבקיא בתחום ולקבל ליווי משפטי בנושא.
נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה או ייעוץ משפטי בטלפון 03-6935290