צוואה מהווה את אחד המסמכים המשפטיים החשובים ביותר עבור אנשים והיא מאפשרת להם לקבוע מה יעשה ברכושם במועד פטירתם. חוק הירושה קובע כי רכושו של המוריש יחולק לפי הוראות הדין אלא אם המוריש ערך צוואה אשר בה הוא קבע הוראות לגבי אופן חלוקת עזבונו ואשר לגביה ניתן צו קיום צוואה.
בתי משפט אשר דנים לגבי תוקפן המשפטי של צוואות עוקבים אחרי הכלל המנחה שמורה לקיים את דברי המת. קיימת מגמה כללית להעדיף קיום צוואה על פני פסילתה, זאת גם אם צוואה כלשהי אינה עומדת בכללים המדוייקים אשר נקבעו בדין ובלבד שבית המשפט השתכנע מעל לכל ספק באמיתות הצוואה.
יחד עם זאת, הנטייה לקיים צוואה איננה החלטה סופית ולכן לא כל צוואה תקוים, בעיקר כאשר ישנן עילות שונות לפסילת תוקפה המשפטי של צוואה.
חוק הירושה מכיר בארבעה סוגים שונים של צוואות:
- צוואה בעדים – זוהי הצוואה הנפוצה ביותר שכן היא מאפשרת עריכת צוואה בפני עורך דין אשר תהיה מפורטת ומקצועית תוך הקפדה על כל הדרישות החוקיות.
- צוואה בכתב יד – הצוואה הבסיסית ביותר שבה המצווה כותב את כל הוראותיו בכתב ידו.
- צוואה בפני רשות – וואה זו נועדה למקרים חריגים בהם המצווה אינו יכול לחתום על צוואה בכתב או בעדים מסיבות בריאותיות או אחרות.
לצורך הוצאתה של צוואה לקיום, יש צורך בהגשת בקשה למתן צו קיום צוואה אשר במסגרתה תבוצע בדיקה מקיפה של תקינותה ואישורה לפני קיומה בפועל. את הבקשה יש להגיש ללשכת הרשם לענייני ירושה הקרובה למקום מגוריו של המנוח.
החוק מתייחס גם למצב של ביטול / פסילת צוואה. מצווה שמעוניין בביטול צוואתו חייב לפעול על פי תנאים הקבועים בחוק ולמעשה עומדות בפניו שלוש אפשרויות שונות לעשות כן- להשמיד את מסמך הצוואה, לערוך צוואה חדשה, אשר במסגרתה יבטל את הצוואה הקודמת במפורש) או לערוך צוואה חדשה בדרך חוקית אחרת (למשל צוואה בעדים במקום צוואה בכתב וכו').
שינוי או ביטול צוואה על ידי המצווה
- צוואה בכתב יד: ניתן לשנות צוואה בכתב יד על ידי כתיבת צוואה חדשה אשר מבטלת את הצוואה הקודמת.
- צוואה בעדים: ניתן לשנות צוואה בעדים על ידי עריכת תוספת לצוואה הקיימת או על ידי עריכת צוואה חדשה.
- צוואה בפני רשות: שינוי צוואה בפני רשות נעשה באותו אופן שבו נערכה הצוואה המקורית, בפני הרשות המוסמכת
ההגנה הטובה ביותר על צוואה היא באמצעות הקפדה יתרה על אופן עריכתה, כולל קיום כל הכללים וההוראות הכתובות בחוק. לכן, לצורך עריכת צוואה חוקית ותקנית, חשוב מאוד לפנות לעזרתו של עורך דין לענייני ירושה וצוואה בעל ותק וניסיון בתחום.
החוק קובע, כי עם פטירתו של אדם יועבר עזבונו ליורשיו החוקיים. עיזבון פירושו הסך הכולל של הנכסים, הזכויות ורכושו של אדם, ללא חריגות ויוצאים מן הכלל, מוחשי ולא מוחשי, אשר צבר המנוח בימי חייו.
בהקשר זה חשוב לציין, כי זכות הירושה של היורשים קמה להם כבר עם פטירת המוריש ולא רק במועד שבו ניתן צו ירושה או צו קיום צוואה לעזבון המוריש ועוד בטרם שנקבע יחס החלוקה של היורשים בעזבון. בכלל זאת, יכול ורשאי כל יורש להעביר את חלקו בעזבון ואף לשעבדו בהסכם בכתב זאת אפילו בסמוך למועד פטירת המוריש וכל עוד לא חולק העזבון. כמו כן, רשאים נושי היורש לעקל את חלקו כעיזבון המוריש.
חוק הירושה
חוק הירושה התשכ"ה – 1965 מסדיר בין השאר מי יירש את נכסי המוריש, את הסדר והאופן בו תחולק הירושה, זאת במקרים בהם המנוח לא הותיר אחריו צוואה, או שהותיר אחריו צוואה שלא קוימה.
על פי חוק הירושה, מי שזכאי לרשת את המנוח הוא כל מי שהיה בחיים בעת פטירת המוריש וגם מי שנולד תוך 300 ימים לאחר מותו של המוריש יהיה כשיר לרשת אותו, זאת מתוך כוונה להבטיח את זכויות הירושה של ילדיו של המוריש, שהיו עוברים בעת פטירתו.
כאמור, חוק הירושה קובע מי הם היורשים ובאיזה אופן תחולק ביניהם הירושה. באופן עקרוני, היורשים על פי דין הקבועים בחוק מאורגנים לפי ראשי האב אליו הם משתייכים (שיטת הפרנטלות). סדר העדיפויות של היורשים הוא כדלהלן: ראשית יורש מי שהיה בשעת פטירתו של המוריש בן זוגו, וכן ילדיו של המוריש. לאחר מכן סדר הקדימות של היורשים עובר אל ילדי המוריש וצאצאיהם, הוריו של המוריש וצאצאיהם ולבסוף הורי הוריו של המוריש וצאצאיהם.
עו ד צוואה וירושה זה אנחנו – רוני הראלי משרד עורכי דין ונוטריון
משרד עורכי דין ונוטריון רוני הראלי הוקם בשנת 1996. מאז ועד היום, כמעט שלושה עשורים מספק המשרד שירותים נוטריוניים מקצועיים למגזר הפרטי והעסקי. המשרד הראשי ממוקם במגדל המוזיאון, בסמוך למתחם בתי המשפט בתל- אביב, משרד זה מספק שירותים לכל ישובי גוש דן ומטרופולין תל אביב. המשרד הנוסף, המשני, נמצא בגבעת עדה ומספק שירותים לאזור בנימינה ויישובי צפון השרון (כולל עמק חפר).
עורך הדין רוני הראלי וצוות המשרד דוגלים בערכים של אמינות, שירות מקצועי ללא פשרות ויושרה.
זקוקים לעורך דין מוסמך ומנוסה? מחפשים עורך דין צוואה ירושה במחיר משתלם? פנו אלינו עוד היום בטלפון 03-6935290 או בדוא"ל roni@ronilaw.co.il ונשמח לעמוד לשירותכם.